ÜSTÜN POTANSİYELLİ BİR ÇOCUĞA SAHİP EBEVEYNLER NASIL HİSSEDERLER?


EBEVEYNİN SESİ
Üstün Potansiyelli Bir Çocuğa Sahip Ebeveynler Nasıl Hissederler?
Üstün potansiyelli bir çocuğa sahipseniz okul öncesi döneminden itibaren değişik duygular yaşayabilirsiniz. Çocuğunuz büyüdükçe zor zamanlar yaşayabilirsiniz. Çocuğunuzun gelişiminin ilerleme hızı çok farklıdır. Çocuğunuzun gelişim özelliklerinin iyi bilmeniz önemlidir.  Zaman zaman bu konuda rehberliğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Üstün potansiyelli bir çocuğu yetiştirmenin zorluklarından kaynaklanan stresi azaltmak adına; ebeveyn rehberliği, aile danışmanlığı veya anne-baba eğitim programlarına katılabilirsiniz.
·       Eğer üstün potansiyelli bir çocuğunuz varsa gururlu hissedebilirsiniz çünkü onun çocuğunuz belki de herkesin sahip olmak istediği çocuktur. Öncelikli olarak sizlere şunu hatırlatmak isterim; çocukları “Sen üstün zekalı bir çocuksun.” diye etiketlememek gerekir. Siz çocuğunuzun bu durumunu çok öne çıkarırsanız ve çocuğunuzdan beklentilerinizi yükseltirseniz çocuğunuzun kaygısını da artırabilirsiniz. Kendisini hep diğer arkadaşlarından önde bulunmaya zorunlu hissedebilir. Sürekli aile tarafından “Sen çok akıllısın.” diye övüldüğünde bir süre sonra “Ben akıllıyım çalışmama gerek yok.” diye düşünmeye başlayabilir.

·       Şaşkın hissedebilirsiniz, çünkü bazen çocuğunuzun üstün potansiyelli olma durumuna sevinseniz mi üzülseniz mi bilemezsiniz. Üstün potansiyelli çocukları olan diğer ailelerle görüşerek onlarla da paylaşımlarda bulunabilirsiniz. Böylece bu sorunları sadece sizin yaşamadığını görerek farklı çözüm yöntemleri de öğrenebilirsiniz.

·       Korku ve kaygı hissedebilirsiniz, çünkü ona hak ettiği geleceği hazırlayamayacağınızı düşünebilirsiniz. Üstün potansiyelli çocukların özelliklerini bilen bir öğretmen ve okul bulamama kaygısı yaşayabilirsiniz. Kaygılandığınız durumlarda size destek verebilecek, üstün potansiyelliler konusunda deneyimli bir uzmandan destek almanızı öneririm.

·       Zaman zaman bıkmış hissedebilirsiniz çünkü çocuğunuzun sonu gelmeyen sorularına cevap vermekte zorlanabilir ve onun biraz daha sıradan olmasını isteyebilirsiniz. Üstün potansiyelli çocukların genel özelliklerinden biri merak duygusudur. Bu yüzden çocuğunuz merak edebilir, öğrenmeye ve kendisini geliştirmeye ilgi ve isteği olabilir. Bazı durumlarda çocuğunuzun birçok sorusuna cevap veremediğiniz ve bu durum karşısında kendinizi çaresiz hissettiğiniz zamanlar olabilir. Böyle durumlarda çocuğunuza karşı tepkisiz kalmak yerine, çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak başka çözüm yolları bulmaya çalışabilirsiniz. Örneğin; birlikte o sorunun cevabına kitap veya internet aracılığıyla ulaşabilirsiniz.


Uzman Psikolog
İnci Nur ÜLKÜ

Yorumlar