21.YÜZ YIL ÇOCUKLARI VE AİLELERİNE ÖNERİLER


21. Yüz Yıl  Çocukları ve Ailelerine Öneriler 

Ebeveynin, sen ve çocuğun … Dünyaya neden farklı pencereden bakıyorsunuz? Hiç düşündünüz mü? Yanıtınız muhtemelen jenerasyon, nesil farkı, yada kuşak farkı olacaktır. Peki jenerasyon, nesil,  kuşak dediğimiz nedir? Öncelikle bu kelimenin anlamını açıklayarak başlayalım.

Kuşak ya da nesil kelimesinin anlamını hem biyolojik hem de toplumsal olarak açıklayabiliriz. Biyolojik olarak; ebeveynlerin doğum tarihleri ile çocukların doğum tarihleri arasındaki süreye kuşak diyoruz. Toplumsal ( sosyolojik ) açıdan ise belirli bir zaman aralığı içerisinde doğmuş, belirli olaylara yönelik ortak bir fikre, deneyime sahip bir grup insan olarak tanımlayabiliriz.

İçinde bulunduğumuz 21. yy’ da farklı görüşler bulunsa da her 15 yıl bir kuşak dönemi olarak tanımlanıyor. Şu an hayatta olan 6 kuşak bulunuyor. Sessiz kuşak, bebek patlaması kuşağı, x kuşağı, y kuşağı, z kuşağı, alfa kuşağı.

Alfa kuşağını 2010 ile 2025 yılları arasında doğan bireyler oluşturuyor. Nüfusu beş yıl içerisinde 5 milyona ulaşacağı düşünülen Alfa kuşağındaki bireylerin özellikleri neler? Onları diğer kuşaklardan ayıran neler var? Neye ihtiyaç duyuyorlar? Sınırlılıkları neler? Neleri tercih ediyorlar? Nasıl desteklenebilirler? Alfa kuşağı ebeveynliği nasıl olmalı? 

Geleceğimize Yön Verecek Kuşak: Alfa kuşağı 

Alfa kuşağı için sınırlar ortadan kalkmış durumda. Dünyanın herhangi farklı herhangi bir yerinde olsalar da teknoloji sayesinde aynı müziği dinleyebiliyor, aynı filmi izleyip, aynı olayları takip edebiliyorlar. Bu yüzden küresel kuşak ya da ekran kuşağı da diyebiliriz. 

Alfa Kuşağındaki Bireylerin Özellikleri 

  • Alfa kuşağı birçok anlamda erken olgunlaşmaktadır.
  • Fiziksel gelişimleri erken başlamakta, dolayısıyla ergenliğe de daha çabuk girmektedirler. Buna bağlı olarak sosyal, psikolojik, eğitimsel ve iletişim becerileri de çabuk gelişmektedir.
  • Alfa Kuşağını, bugüne kadarki en teknolojik demografik özelliklere sahip bireyler olarak kabul edebiliriz. Akıllı telefonları ve tabletleri rahatlıkla kullanabilmektedirler. Bunun olumlu ve olumsuz avantajları olmakla birlikte Alfalar, diğer kuşakların zorlukla anlamaya çalıştığı teknolojik gelişmeleri kolaylıkla anlayıp, uyum sağlayabilme becerisine sahiplerdir.
  • İstediklerine çok çabuk ulaşmak istemektedirler. Genel anlamdaki arzuları bu yönde olup isteklerin ötelenmesinden çok rahatsız olurlar.
  • Alfa kuşağının yapılan araştırmalarda en eğitimli kuşak olacağı düşünülmekte ve bu eğitimi alırken de daha çok e- learning üzerine eğitim alacakları öngörülmektedir.


Alfa Kuşağını Diğer Kuşaklardan Ayıran Özellikler Neler?

Alfa kuşağı internetin hayatın her alanında olduğu bir Dünyaya gelmektedir. 

Alfa kuşağının bütün bireyleri teknolojiyi yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olarak görmektedir. 

Alfa kuşağının yaşam tarzını belirleyen en önemli unsur teknolojidir.

Dijital ekranlar alfa kuşağı için bazen eğitim, bazen eğlence, bazen sosyalleşme aracı işlevi görmektedir.

Alfa kuşağı teknolojiye daha fazla maruz kaldıklarından dolayı diğer kuşaklara oranla dijital okuryazarlık becerilerinin daha gelişmiş olacağı düşünülmektedir. 

Daha az insanla temas kuracakları için sosyal beceriler konusundaki performansı diğer kuşaklar ile aynı olmayacağı öngörülmektedir.

Alfa Kuşağının İhtiyaçları Neler? 

Alfa kuşağındaki bireylerin; kabullenilme, topluluk ve aidiyet temel ihtiyaçlarındandır. 

Teknolojik araçlara fazlasıyla maruz kalan alfa çocukların dikkatlerini geliştirme konusunda desteklenmeleri oldukça kıymetlidir. 

İşbirliği içerisinde sosyal becerilerini geliştirici drama etkinlikleri ve oyunlar oynama

Alfa Kuşağının Yetersizlikleri

Alfa kuşağı çocukları çabuk sıkılmaktadırlar. 

Alfa kuşağı çocukları isteklerini erteleyemezler. İsteklerinin hemen olmasını beklerler. 

Alfa kuşağı çocukları kendilerini dünyanın merkezi olarak görmekte, sürekli ilgi beklemektedirler. 

Alfa kuşağı öfkeli bir yapıya sahip olmakla birlikte öfkesini yönetme konusunda zorlanmaktadırlar.

Alfa kuşağı ekrana daha fazla maruz kaldığından dikkat süreleri daha kısa, dikkatleri daha dağınık ve dikkatlerini kısa süreli odaklayabilmektedirler.

Alfa Kuşağının Tercihleri Neler?

Alfa kuşağının oyunları ve tercih ettikleri oyuncaklar kendilerinden önceki kuşaklarla farklılık taşımaktadır. 

Alfa kuşağı çocukları dijital oyunlar ile oynayarak büyümektedir. 

Sanal arkadaşlıklar kurmakta, yapay zekaya sahip oyuncakları tercih etmektedirler.

Alfa Kuşağındaki Bireyler Nasıl Desteklenebilir?

Alfa kuşağı eğitim sürecinde pandemiyi yaşayan bir kuşak olduğundan eğitim planlayıcıların, eğitimcilerin buna odaklanması, dikkate alması gerekmektedir.

Dijital dünya koşullarında, ilerleyen süreçlerde yaşanabilecek belirsizlikler ile baş edebilecek düşünme, problem çözme ve otokontrol becerisi yüksek çocuklar olarak yetiştirilmelidirler. 

Eğitim süreçlerinde merak uyandırıcı, heyecanlandıran öğrenme ortamları sağlanmalı. Bu ortamlar canlı, renkli, dikkat çekici materyallerle desteklenmelidir.

Alfa Kuşağı Ebeveynliği

Alfa kuşağının ebeveynlerinin yaşı önceki kuşaklar kadar küçük değil. Çok fazla kültürel çeşitlilikle karşılaşıyorlar, sosyo ekonomik durumları daha iyi , geçmişe göre daha az bireyden oluşan çekirdek aile yapısı içerisinde büyüyorlar. 

Alfa kuşağının ebeveynleri genel anlamda Y kuşağı bireyleri. Y kuşağı bireyleri çocuk yetiştirme konusunda teknolojik araçlardan ve aile dışındaki insanlardan destek alıyorlar. 

5 Aşamada Alfa Kuşağı Ebeveynliği

   1. Kendi Alfa duruşunuzu bulun; çocuklar sınırlarının neler olduğunu bilmek isterler ve sınırlar onlara güven verirler. Bu nedenle onlar karşısında net olmak oldukça önemlidir.

  2. Konuşmaya davet edin;  duyguları ve davranışları hakkında konuşmaya teşvik etmek, sağlıklı bir iletişim, duygu okuryazarlığı ve doğru-yanlış davranışlarının öğretilebilmesi için en önemlidir.

 3. Oyun ve etkinliklerine liderlik edin; işbirliği ve takım çalışmaları, yardımlaşma konularında rol model olabilirler. 

 4. Talepleri yerine ihtiyaçlarını karşılayın; yaş gruplarına ve bireyselliklerine göre çocukların ihtiyaçlarının farkında olmak, duygularını anlamaya çalışmak, çocuklara değer verildiğini hissettirmek ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli rol oynar. Yapmaktan zevk aldığı aktivitelere dahil edin. 

 5. Savaşmayın; çocuklar yetişkinler gibi düşünemedikleri için bazen ebeveynlerini şaşırtacak ya da kızdıracak şekilde davranabilirler. Yapılan davranışın doğru / yanlış ikilemine sokmadan önce davranış nedenini anlamaya çabalamak önemlidir. Tehlikelerden korumak için yapma – etme demek yerine sebebini açıklamak gerekir.

Yazımızı tamamlarken Alfa kuşağına sahip öğrencilerimizin dileklerini paylaşmak istiyoruz.

Alfa Kuşağı Dileklerinden Örnekler

Düşünmek, karanlık olmaması ve yıldızların sabahta olması, kara deliği görmek, güneşin ışın fışkırtması, halkalı yıldızla kardeşimle birlikte oynamak, yılbaşından kalpler uçması, kalbimde kendimi sevmek, mutlu olmak, güneşin parlaması, her şeyin oyuncak olması , her şey yapmak için zamanımın olması….


Milenyum Rehberlik Birimi 

Yorumlar