YAZ MEVSİMİ ÇOCUĞUMUZ İLE BİRLİKTE NELER YAPALIM ?


 YAZ MEVSİMİ ÇOCUĞUMUZ İLE BİRLİKTE NELER YAPALIM ?


Çocukların doğayla tanıştırılması yaşamlarındaki en önemli 
olaylardan biri olarak görülmelidir.
Doğadaki Son Çocuk
Richard Louv


Zorlu kış şartlarının ardından, havaların ısınması ile güneş ışıklarının insanlar üzerindeki etkisi daha da artmaktadır. Mevsim değişikliklerinin çocuklar üzerinde fizyolojik etkileri kadar psikolojik etkileri de vardır. Eğitim döneminin bitmesi ile beraber çocuklar zamanlarını   evlerinde ,tatilde veya aile büyüklerinde geçirecekler. 

Yaklaşık olarak 8 ay boyunca okula giden çocukların; yaz mevsimi ile beraber hem sosyal ortamlarından ayrılmaları hem enerjilerini attıkları aktivitelere ara vermeleri çocukları ve de çalışan aile bireylerini oldukça zorlayacak olan bir süreçtir. Bu nedenle çocukların enerjilerini doğru yerde kullanabilecekleri, kas gruplarını çalıştırabilecekleri, yeni arkadaşlıklar kuracağı ve sosyalliğini devam ettirebileceği, koşup, zıplayıp, tırmanabileceği, toprak ile zaman geçirebileceği yerlerde bulunmaları ,fırsat bulamadığınız zamanlarda bu imkanları sunan yaz okullarına yönlendirmeniz en doğru yaklaşım olacaktır. 

Araştırmalara göre doğaya yakın yaşamak, manzara izlemek ve doğa ile günlük temas kurmak zeka ve odaklanma üzerinde olumlu etkiler yapıyor. Doğayı okul müfredatının bir parçası olarak kullanan okulların matematik, sosyal bilimler, bilim ve sanat alanlarında diğerlerine kıyasla daha başarılı olmaları bunun bir kanıtıdır

Doğa ile temas halinde olmanın çocuk gelişimindeki faydaları sadece bilişsel alanda sınırlı kalmıyor. Bu çocukların fiziksel olarak daha aktif oldukları, beslenme konusunda daha bilinçli hareket ettikleri ve akran ilişkilerinde daha saygılı oldukları , yeşil alanlarda daha yaratıcı oyun biçimlerine girdikleri, daha fazla işbirliği yaptıkları gözlemler arasındadır. Tarım faaliyetlerine katılıp, kendi yetiştirdikleri ürünlerle beslenen çocuklar hayatları boyunca daha sağlıklı beslenme eğilimleri gösteriyor. Doğa uyku sorunlarına da iyi geliyor. Doğada, sınırları genişletilmiş özgür oyun oynama fırsatı bulan çocuklar daha mutlu, daha zeki, daha sosyal ve daha sağlıklı oluyor. Doğa aynı zamanda çocukta öz disiplinin gelişmesini sağlıyor.

Yapılan araştırmalar doğal oyun alanlarında bulunan çocuklardaki stres ve kaygı seviyelerinin diğer çocuklara göre daha az olduğunu göstermektedir.


Yapacağınız birbirinden farklı aktivitelerle bir yandan eğlenip diğer yandan da çocuğunuzla olan ilişkinizi güçlendirebilirsiniz. 


Doğadaki sınırsız aktiviteye bir kaç örnek verelim ;

  • Bitkilerdeki renkleri ayrıştırmak 
  • Dökülen yaprakları boyutlarına ,renklerine göre gruplandırmak
  • Hayvan yuvalarını keşfetmek 
  • Doğadaki desenleri bulmak (salyangozların spirali, yaprakların damarları ,taşların üzerindeki noktalar, çizgiler  vb)
  • Taş, dal, yaprak doğadaki bulunan tüm malzemeler ile ev, araba,insan şekilleri yapmak 
  • Matematik sever çocuklar için bir ağaç kaç insan boyundadır ? Kollarımız ile ağacı sarabilir miyiz? gibi sorularla keyifli vakit geçirmek.
  • Bitkilerin büyümelerini ,hayvanların davranışlarını ,bugun kaç hayvan gördük gibi notları alacağınız bir doğa günlüğü tutmak
  • Hareketli etkinlikler çocuk için olmazsa olmaz etkinliklerdir.Doğada yürümek, koşmak ,bir taşı ,ağacı aramak , suyun içindemi ,dışardamı daha hızlı yürüyorum gibi farkındalıklarını da artıracak oyunlar oynamak önemlidir.
  • Fırsat buldukça güneş ışığından yararlanılmalıdır.


Yaşamın en aktif dönemi olan çocukluk çağında enerjilerini boşaltabilecekleri ve eğlenebileceklerine ek olarak;  


  • Sosyal ilişkiler arttırılmalıdır.
  • Sağlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.
  • Uyku saatlerine dikkat edilmelidir.



Bol güneşli ,bol oksijenli bir tatil dönemi dileriz.


Milenyum Rehberlik Birimi

Yorumlar