TEKNOLOJİ VE ÇOCUKLAR
Çağımızın en büyük icadı nedir sorusuna çok çeşitli cevaplar verebiliyor olsak da, gelişimi en hızlandıran şeyin ne olduğu sorusuna cevabımız teknoloji olacaktır. İnsanlık olarak kullanımı güç devasa makinelerden her an elimizin altında olan minik ve işlevsel aletlere doğru koşarak geldik ve yapay zeka ile daha da hızlanarak bambaşka icatlara doğru gidiyoruz. Hal böyle olunca teknoloji olmadan yaşayamayacağımız, ona ihtiyaç duyduğumuz hayatlarımız olmuş oldu. Bu durum getirdiği çok büyük avantajların yanında bazı dezavantajlar da getirdi hayatlarımıza. Dünyanın artık kelimenin tam anlamıyla cebimizde olması, bir tık uzağımızda oluşu hepimiz için yepyeni ufuklar ve imkanlar açtı. Fakat yanında bir bağımlılık ile geldi: Ekran bağımlılığı. Uzun süre ekrana bakmanın küçükten büyüğe hepimiz için zararları mevcuttur. Bunları isimlendirmek gerekirse, zihinsel yorgunluk, göz yorgunluğu, uyku kalitesinin düşmesi, yükselen kaygı seviyesi aklımıza ilk gelen etkiler olabilir. bu nedenle hepimizin ekran ile geçirdiğimiz süreyi denetlemeye ve düzenlemeye ihtiyacı vardır.
Uzmanlar ekran için hangi yaş grubu ne kadar vakit ayırabilir diye araştırmalar yaptıklarında bazı sonuçlar bulmuşlardır. Amerikan Pediatri Akademisi bu konuda 18 aya kadar çocuklar için ekran kullanımından ebeveyn ile görüntülü konuşma dışında kaçınılması gerektiğini söylerken; 18-24 ay arası çocuklar için aile eşliğinde, aile tarafından seçilmiş kaliteli bir içeriğin aile tarafından ne olduğu çocuğa anlatılarak tüketilmesi gerektiğini ve 2-5 yaş arası çocuklarda ise günlük bir saat niteliği yaşına uygun seçilmiş, kalitesi yüksek medya ile değerlendirmesi gerektiğini söylemiştir. Bu çalışmada dikkatimizi çeken iki nokta vardır. Süre ve içerik kalitesi.
Ekran süresine limit koymak ise hepimiz için zor olduğu gibi çocuklar için de zordur. Fakat çocuk için bu sürecin yöneticisi ebeveynleri olacaktır. Ekrandan ulaşılabilen, çocuğun vakit geçirmekten çok keyif aldığı içeriklerin alternatifini bulmak, süreyi kısıtlamak, kullanım limiti koymak her zaman kolay değildir. Fakat bu konuda da çalışmalar yapmış uzmanların önerilerine kulak vermek bizim için faydalı olabilir. Çocukların ekrandan ne şekilde etkilendiğine dair çalışmalar yapan Dr.Jennifer Cross bize bu konuda 5 öneride bulunuyor:
1.Çocuğunuzla beraber izleyin/oynayın. Aktif bir izleme yapın, ekrandaki şey hakkında sorular sorun, yorumlar yapın.
2. İçeriği temiz ve kaliteli seçin. Yaş kısıtlamalarına, içeriğe, temaya dikkat edin.
3. Uyku vaktini, yemek vaktini ve aile ile geçirilen nitelikli zamanı ekrandan bağımsız hale getirin.
4. Kendi ekran sürenizi kısıtlayın. Çocuklar ebeveynlerinin yaptıklarını gözlemleyen ve öğrenen insan yavrularıdır. Örnek teşkil etmek bu konuda da önemlidir.
5. Yoğun ekran kullanımının zarar vermesi muhtemel olan alanlardan uyku, sağlıklı beslenme ve bedensel aktiviteye daha çok önem verin. Bunlar çocukların gelişim döneminde ihtiyaç duydukları temel alanlardır. (What Does Too Much Screen Time Do to Children’s Brains?/www.healthmatters.nyp.org)
Özetle belirtmek gerekirse, çocuklarda medya tüketiminin süresi, niteliği ve kullanımın tercih edildiği zaman önemli parametrelerdir. Ebeveynler bu üçünü de denetlemelidir.
Milenyum Rehberlik Birimi
Yorumlar
Yorum Gönder