ÇOCUK DOĞAYI NASIL TANIR ? TEKNOLOJİ ÇAĞINDA ÇOCUĞU NASIL DOĞA İLE İÇ İÇE HİSSETTİREBİLİRİZ?

 


Çocuk doğayı nasıl tanır? Teknoloji çağında çocuğu nasıl doğa ile iç içe hissettirebiliriz?

 

Sevgili anne ve babalar

Bizim çocukluğumuz bambaşkaydı biz sokakta, parkta, çimlerde oynardık dediğinizi duyar gibiyiz. Oyun oynamak icin ağaclara tırmanıp, yeni olgunlaşmaya baslayan meyveleri tattiginiz, belki de en güzel ve en düzgün taşı bulmak için saatlerinizi harcadiginiz güneşi ve temiz havayı hissettiğiniz gunler acaba geride mi kaldi? 

Değişmeyen tek şeyin değişim olduğu bu dünyada 

Her canı sıkılan çocuk parklara koşmak yerine tabletine veya telefonuna koşmaya başladı. Olumlu yonlerinin olduğu kadar olumsuz yönleri de olan teknoloji kullanımını bir başka makalemizde detaylı olarak yazacağız ancak bugunki konumuz şehirleşmenin ve sanayilesmenin hızlıca arttığı son birkaç yüzyılda insanların doğa ile olan eşsiz baglantisinin hızlıca düşmesi ve kentlesmenin getirmiş olduğu stres ve sıradanlağın her geçen gün arttırmasidir.

Bu etkenlerin çocuklar üzerindeki değişimini incelemeden önce anne ve baba olarak çocuklarımıza rol model olduğumuz ve biz nasıl konuşursak onların da o şekilde konuştuğu, biz nasıl hissedersek onların da aynı şekilde hissettiği, kısacası çocuklar bizim birer aynamız olduğuna göre, önce bizim doğa ile olan etkileşimizi incelememiz daha doğru olacaktır. 

Araştırmalar, doğayla iç içe olmanın bilişsel, (hafıza, dikkat, öğrenme, yaratıcılık vb.) duygusal, (stres, depresyon ve anksiyeteve fiziksel sağlık (kan basıncı, beden ağrıları, bağışıklık, tansiyon) üzerinde önemli olumlu etkileri olduğunu bulmuştur. Kısacası kuş seslerini dinlemek, toprakta çıplak ayakla durmak ve dışarıda güneşte oturmak zihin ve beden üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Her ne kadar hala günlük, haftalık veya aylık olarak doğayı deneyimleyebiliyor olsak da, gerçek doğa ile içi içe olmak doğayı kimliğimizin bir parçası haline getirme derecemiz ile değişiklik göstermektedir. Araştırmalar, doğayla iç içe olmanın çevreye karşı sorumlu davranışlar, sürdürülebilir tutumlar, eylemler ve yaşam tarzlarıyla güçlü bir bağlantıya sahip olduğunu göstermiştir. Peki kendimiz ve çocuklarımızın sağlığı, huzuru ve mutluluğu için doğa ile etkileşimizi hangi davranış ve tutumlarla arttırabiliriz? Büyük şehirlerde yaşamanın getirmiş olduğu yoğunluk ve aceleci tavırlarımız arasında bunu gerçekleştirmek gerçekten mümkün mü? Bunca işin, gücün, problem ve sorunların arasında bir an durup doğanın muazzam gücünü içinizde hissedecek cesaretimiz var mı? Ruhumuz ve sağlığımız için bu özel zamanı kendimize ayıracak isteği kalbinizin derinliklerinde hissedebiliyor muyuz?

Kendimize dürüst olmalıyız çünkü bize destekçi olacak olan doğa çok dürüst, gerçekçi, düzenli, sahici ve adaletli. 

Eğer şu zamana kadar gerekli olan motivasyonu hissedebildiysek gerekli uygulamalardan bahsedelim.

1) Boş vakitlerimizde sahile, yürüyüşe, koşuya, pikniğe ya da ormana gitmeyi tercih edebilirsiniz demeden önce beden farkındalığımızı güçlendirebileceğimizi yani duyu organlarımızı yaşam ile her an uyumlu hale getirebilmemizden bahsedeğiz.

GÖZLER

Dünyayı gözlerimiz ile görür, nasıl bakarsak öyle hissederiz. Gökyüzünün sonsuz maviliği, ağaçların taze yeşilliği, martılar, kediler, kuşlar, yaz aylarında hareketlenmeye başlayan kelebekler. Bakmanın şahitliği, görmenin de derinliği ifade ettiği, başka bir değişle bakmanın bir göz hareketi, görmenin bir şuur faaliyetiolduğunu bildiğimize göre, doğanın derinliği görebilecek miyiz?

KULAKLAR

Kuşların cıvıltısı, dalgaların sesi, cırcır böceklerin fısıltısı,... 

DERİ

Yagmur damlaları, rüzgar esintisi, güneş ısısı, soğuk suyun ferahlığı...

BURUN

Güller, çiçekler ve çim kokusu, deniz havası...

DİL-TATMA

Her bir sebzenin kendine has tadı vb...

 

Burda önemli olan nokta bu gerçeklikleri ne derecede hayatınıza aldığınız, almaya çalıştığınız, çocuklarınızla deneyimlediğiniz ve onlara ne derece bu duyguları aşılamaya çalıştığınızdır.  

2) Toprağın iyileştirici gücünü hayatınıza alın. Günlük hayatın vermiş olduğu zorunluluktan bir an kurtulup ayaklarınızı çim ve toprakla birleştirmeye çalışın. Çocuğunuzla birlikte oyunlar oynayın.

3) Doğa bizler için bir çok bitki, sebze ve meyve yetiştirmekte. Sağlığımıza yararı olan bu besinlere hayatınızda daha fazla yer verin. Belki evde bitki yetiştirmek bile güzel bir fikir olabilir.

4) Gece kafamızı gökyüzüne kaldırıp yıldızları izlemek ve çocuklarımız ile eğlenceli ve bilgilendirci konuşmalar gerçekleştirmek

5) gün içerisinde bulutlara bakma ve belki de çocuklarımız ile bulutlardan bir hikaye oluşturmak.

 

Sevgili anne babalar hayal güçleri sonsuz olan çocuklarımız ile birlikte sakin ve huzurlu bir şekilde doğada vakit geçirmeye başladığız zaman iletişiniz, aile refahınız ve mutluğunuz aynı oranda artacaktır. 

 

Siz yeterki bunun için hem kendinize hem de çocuklarınıza bir sans verin. 

 

Diğer makalelerimizde görüşmek üzere. Sevgi, bilgi ve neşe ile kalın.

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

21.YÜZ YIL ÇOCUKLARI VE AİLELERİNE ÖNERİLER

YAZ MEVSİMİ ÇOCUĞUMUZ İLE BİRLİKTE NELER YAPALIM ?

İKİ KERE FARKLI OLMAK