Zaman Yönetimi


 Yaşam şartlarının aileleri her geçen gün daha fazla zorlamasıyla birlikte anne-babaların çalışma yükleri de bununla doğru orantılı olarak artmaktadır. Bu da her zamankinden daha çok evden, çocuklarından uzak kalmalarına neden olmakta ve ebeveynlerde bir yetersizlik kaygısı oluşmaktadır. Bu kaygı çocuk tarafından anlaşıldığında her istediğini yaptırma olarak geri dönmektedir. Zamanla hareketleri kontrol edilemeyen çocuklarla iletişime geçmek daha da zor olmakta ve zaman zaman davranış bozuklukları görülmektedir.
      Bu durumda anne – babaların en çok dikkat etmeleri gereken şey çocukla geçirilen zamanın kalitesidir. Yani süreden çok içerik önemlidir. Tüm gün yan yana bile olsanız eğer duygusal olarak iletişime geçemiyorsanız kaliteli ilişkiden bahsetmek pek mümkün değildir.  Çocukla zaman geçirirken sadece ona odaklanılmalı dış etkenlerle ilgilenilmemelidir. Ebeveyn tıpkı bir iş toplantısındaymış gibi sadece o ana ve çocuğuna odaklanmalıdır.
     Her zaman uygun şartlar oluşturulamasa da çocuğun anne-baba ile birlikte geçireceği zamana da ihtiyacı vardır. Birlikte yenecek bir akşam yemeği, birlikte oyun oynayarak gün değerlendirmesi gibi ailecek geçirilecek bir zaman dilimi oluşturmak önemlidir. Tabi 3-6 yaş arasında çocuğun gelişimi gereği kendi cinsiyetine uygun davranışlar geliştirebilmesi için mümkünse 15 er dakikada olsa kız çocuğun anne ile erkek çocuğun baba ile bire bir zaman geçirmeye ihtiyacı vardır.        
      Birlikte geçirilen zamanın mutlaka sınırları çizilmelidir. Başlama ve bitiş zamanı belli olmalıdır. Bu süre içerisinde çocuğun hem duygusal hem de bilişsel gelişimini destekleyecek faaliyetler yapılabilir. Her zaman bunları yapmak da mümkün olmayabilir. Kimi zaman çocuğun duygusal ihtiyaçlarına göre geçirilen süreyi farklı yönetmek gerekebilir. Bu süre içerisinde bol bol sarılmak tensel temasta bulmak duygu aktarımını daha kolay hale getirecektir.            
  Çocuğun ailesi ile zaman geçirmesi hayata hazırlanması için çok önemlidir. Ailenin değer yargılarını çocuklar ancak kendi ebeveynleri ile öğrenirler. Çocuklarla sınırları çizilmiş belirli zamanlarda kaliteli zaman geçirmek sosyal duygusal gelişimlerine de olumlu katkılarda bulunacaktır.
Zamanım yok demeyin o zamanı oluşturmak sizin elinizde her bulduğunuz zamanda çocuklarınıza sarılın onların değerli olduklarını hissettirin. Çocuklarınızı sorgulayarak elde edeceğiniz bilgilerden daha fazlasını onlarla zaman geçirerek elde edebilirsiniz.
     Milenyum Eğitim Kurumları olarak okulda uyguladığımız biriktirilmiş sevgi saati (BSS) uygulamasını sizlerin de evde uygulamasını öneriyoruz. Belirlediğiniz zamanlarda çocuğunuzla bir araya gelerek, 15 dakikalık süre boyunca birbirinize sarılarak, dokunarak sevginizi duygu aktarımı ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu süre içinde onun istediği şekilde oyun oynayabilir, kitap okuyabilir, sohbet edebilirsiniz. Ama kural yönlendirme olmadan onun istediği şekilde akışın ilerlemesidir. Çocuklar sevgiyi sadece duymamalı; yaşamalıdır. Hissetmedikleri bir sevgi onlar için gerçek değildir. Yani sevildiklerini hissettikleri anları yaşayamıyorlarsa sevgi ihtiyaçlarını da doyuramazlar.Unutmayın, çocuklarınız sevgiyi duyarak değil, yaşayarak hisseder. Sadece 15 dakika!

Sevgi dolu günler dileriz.
Milenyum Eğitim Kurumları Rehberlik Birimi

Yorumlar