Yemek ve Çocuklar

Yeme alışkanlığı nasıl kazanılır?

Yeme alışkanlığı çocuğun hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu bebeklikten farklı olarak çocuğun bedeniyle ilgili düzenlemesi gereken yeni bir durumdur.  Annenin, babanın  ve çevrenin beklentilerine adapte olmaya çalışır. Çocuk için diğer insanlarla iletişim kurmanın da bir yoludur. Çocuk yeme alışkanlığını kazanırken belirli davranışları da öğrenmektedir. Bunlar şu şekildedir:
         

         Yeme saatlerindeki ardışık aktiviteler

         Yeme saatlerinde uyulması gereken sosyal kuralları
         Yeme saati rutinleri içinde çeşitli duyusal, motor, bilişsel ve iletişimsel entegrasyon
         Otonomi ve belirli yemek seçeneklerinin gelişimi
         Diğerlerinin beklentilerine ve sınırlarına uyum
         İçsel dürtülerin kendi kendine doyurulması gibi…

                               Yemek Yeme Sorunları için Ailelere Öneriler

Öncelikle bir yemek yeme saati çizelgesi oluşturun. Çocuğunuz eğer yemek yemeyi     reddederse bir sonraki yemek saatine kadar bekleyin. Aralarda ekstra yemek saatlerine, atıştırmalara izin vermeyin.

Yemek saati yaklaştıkça açlıktan, acıkmaktan söz edebilirsiniz. Yemek sonrasında ise doymaktan bahsedersiniz. Böylelikle açlık-tokluk hissini söze dökerek daha fazla farkındalık kazandırmış olursunuz.

Midesini erkenden doldurmamak için öncelikle katı besinlerle başlayın, daha sonra sıvılara geçin.

Yemek zamanı yediği miktara takılmayın. Eğer “yemeğim bitti”, “doydum” diyorsa sofrayı kaldırın.

Yemek masasında öncelikle kendi kendine yiyebileceği yemeklerle yemeğe başlamasına izin verin. Örneğin, bir parça ekmek, biskuvi, muzu kendi kendine yiyebilir.

Kaşıkla yemeğe karşı direnç geliştirdiyse, başka yollarla yemesine izin verebilirsiniz. Örneğin, pipetle, eliyle de içip, yiyebilir.

O yemek yerken siz de bir şeyler yiyin. Yemek yemek bir yandan da sosyal bir aktivitedir.

Yemek yeme yeri masa ve yemek sandalyesi olmalıdır. Oturma odasında, yatağında, vs. yemek yemesine izin vermeyin.

Eğer tabağı, çatalı, fincanı atmaya başlarsa, onları masadan kaldırın ve net bir şekilde memnuniyetsizliğinizi belirtin.

Kendi kendine yemek istediği her zaman ona fırsat verin. Dökülmesinden, üzerinin kirlenmesinden tedirgin olmamak için yemek sırasında bir önlük bağlamayı unutmayın.

Yemek zamanını otuz dakika ile sınırlandırın.

Oyun zamanı ile yemek zamanını birbirinden ayırın. Yemekte oyun oynamamaya, oyun sırasında da yemek yememeye özen gösterin.

İstenmeyen davranışlarına tepki verirken duygularınıza ve sözlerinize dikkat edin. Gereksiz duyarlılık ve aşırı tepkilerden kaçının.



 (Dr. Koray Karabekiroğlu’nun yazısından derlenmiştir.)

Yorumlar