Çocuğa Sorumluluk Bilinci Nasıl Kazandırılır?

Çocukların eğitimi bebeklikten itibaren ailede başlar. Daha sonra okullar devreye girer. Yeni bilgiler, beceriler, sosyal olma, sorumluluk, saygı kavramları hepsi bir bütün halinde hem ailede hem de okullarda çocuklara kazandırılmaya çalışılır.

Bunların arasında sorumluluk önemli bir yere sahiptir ve eğitimi ailede başlar. Sorumluluk: çocuğun kendine verilen görevleri yerine getirmesi, yaptığı bir davranışı olumlu ya da olumsuz kabullenebilmesi, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir.

Tüm aileler çocuklarının sorumluluk sahibi olmasını ister. Hayatta dimdik durmasını ister. Çocuklar ise genellikle kendi üstlerine düşen sorumlulukları yerine getirmek konusunda isteksizdirler. Dağıttıkları oyuncaklarını toplamaz, ayakkabısını, kıyafetini kendi giyebilse de anne babadan ona giydirmesini ister.

Bu durumda bizim sorumluluk kavramını öğretmemiz ve kazandırmamız gerekir. Peki nasıl?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi öncelikle kendi davranışlarımızı gözden geçirmeliyiz. Biz nasılız? Biz de sorumluluklarımızı yerine getirmede zorlanıyor muyuz? Yoksa çok mu korumacıyız?


Bazen çocuklarımıza karşı olan aşırı sevgimiz ve ilgimizden dolayı onlar yapmadan biz yapmaya çalışıyoruz. Yorulmasın, üşümesin, yemek yesin diye düşünüp çatalı kaşığı elinden alıp yediriyoruz. Oyuncaklarını toplayıveriyoruz. Bazen de çok acelemiz oluyor. Hemen çıkmak gerekiyor dışarı ya da hemen yemek yiyip kaldırmak gerekiyor masayı. Bunların sonucunda çocuk sorumluluğunun farkına bile varmamış olabiliyor. Dolayısıyla böyle durumlarda çocuktan sorumluluklarını yerine getirmesini beklemek anlamsız olur. Çocuk bu şekilde büyümeye devam ettikçe ileride de sorumluluklarını yerine getirmekte zorluk yaşayacaktır.  


Bilmemiz gereken şey şudur. Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluklar nelerdir?  Örneğin, 2,5  yaşından itibaren çocuklar döke saça da olsa yemeklerini yiyebilir, hırkasını ters de olsa giyebilir. Bizim buna müsaade etmemiz gerekir. Arada olabilecek kazaları göz ardı etmemiz gerekir. Böylelikle bir şeyleri başarmış olmaktan dolayı hem mutlu olacaklardır hem de sorumluluk bilinci kazanacaklardır.


Sorumluluk sahibi bir çocuk kolay iletişim kurabilen, empati yeteneği gelişmiş, belli bir disiplin anlayışı olan bir birey olarak yetişecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

21.YÜZ YIL ÇOCUKLARI VE AİLELERİNE ÖNERİLER

İKİ KERE FARKLI OLMAK

YAZ MEVSİMİ ÇOCUĞUMUZ İLE BİRLİKTE NELER YAPALIM ?