OYUNUN ÖNEMİ


“Çocukların Oyunu Oyun Değil, Onların En Gerçek Uğraşıdır”   (Montaigne)

Çocuklarınızı tüm gün boyunca zevkle bir o kadar da ciddi bir iş edasıyla dur durak bilmeden oyun oynarken bulabilirsiniz. Peki bu hiç sıkılmadan oynadıkları oyunlarda ne buluyor çocuklar? Yeri geliyor çikolatadan, en sevdiği ayısından bile sıkılabiliyorlar ama oyun oynamaktan neden sıkılmıyorlar?


 Cevabı şu; çocuklar oyunlarında hayatı deneyimliyorlar. Hayatın bir provasını yapıyorlar adeta. Çocuk, oyunu yeni bilgiler edinmek için de oynuyor. Yeri geliyor sosyalleşmek, arkadaş edinmek için de oynuyor. Bunun dışında oyunların daha bir çok işlevi var. Bunların arasında duygu ve düşünceleri ifade etmek, yeni bilgiler, beceriler öğrenmek,  ruhsal gerginliklerini çözümlemek, fiziksel, bilişsel gelişimlerini geliştirmek, dil becerilerini geliştirmek, yaratıcılıklarını arttırmak yer alıyor.

Bir de oyunların çocuklar üzerinde iyileştirici bir etkisinin olması çok önemli. Zaman zaman çocuklar gergin olabiliyorlar. Farklı davranabiliyorlar. Neden öyle davrandığını anlamak yetişkin için çok zor olabiliyor. “Neden böyle davranıyor bu çocuk bir türlü anlayamıyorum” cümlesi tanıdık gelebilirJ  Çocuğun sözel olarak bilgi veremeyeceği durumlarda, çocuğunuzun oyunlarını gözlemeniz size birçok bilgi verecektir. Çünkü böyle durumlarda çocuklar, ifade etmede zorlandıkları korkularını, sevinçlerini, üzüntülerini oyunlarına mutlaka yansıtırlar. Yansıtmanın yanında onları kaygılandıran ya da rahatsızlık veren durumları oyun içerisinde tekrarlayıp, uygun bir çözüm bulana kadar da devam ederler. Uygun çözümler bulunduğunda gerginlikleri azalır. Örneğin kardeşini kıskanan çocuk bunu oyununa mutlaka yansıtacaktır. Bazen kardeşine olan öfkesini bu oyunun içindeki oyuncaklardan çıkararak rahatlama yaşayacaktır. Siz bunu oyunlarında gözlediğinizde, çocuk çözüme ulaştıramıyorsa ona yardımcı olarak sorunu kısa sürede halledebilirsiniz de.  

Oyun çocuk için önemli olduğu kadar onlarla iletişim halinde olan yetişkinler için de önemlidir. Bir çocuğa ulaşmak, ona yakınlaşmak istiyorsanız bunun en kolay yolu oyundur. Burada ailelerin en çok sorduğu soru şu oluyor. Oyun oynayalım tamam ama ne oynayacağız?  Bunun için sahneyi çocuğunuza bırakın o sizi mutlaka yönlendirecektir. Burada tek önemli olan, adım adım onu takip etmeniz ve o size ne rol veriyorsa ona uygun davranmanız. Hepsi bu… İnanın ki bu oyunlardan çok mutlu oluyorlar. Bu şekilde 10 dakika bile oynasanız çocuk bundan çok faydalanıyor. Çünkü burada çocuğa verdiğiniz mesaj şu.

  • SENİN İÇİN BURDAYIM!



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

21.YÜZ YIL ÇOCUKLARI VE AİLELERİNE ÖNERİLER

İKİ KERE FARKLI OLMAK

YAZ MEVSİMİ ÇOCUĞUMUZ İLE BİRLİKTE NELER YAPALIM ?