Dikkat Eksikliği Nedir? Neler yapılabilir?


DİKKAT EKSİKLİĞİ:  Zihinsel uğraş gerektiren durumlarda konsantre olamama durumudur. Dikkat eksikliği görülen çocuklarda sadece dikkat eksikliği olabileceği gibi buna hareketlilik ve dürtüsellik de eşlik edebilir.



“Benim çocuğum televizyonu çok uzun süre, hiç başından kalkmadan izler. Demek ki dikkat sorunu yok.” 
Böyle düşünen aileler çok fazla. Ancak dikkat eksikliği olan çocuklar tam tersi eğlenceli, ilgilerini çeken, renkli ve canlı görüntülerin olduğu televizyon ve bilgisayar oyunları karşısında saatlerce sıkılmadan durabilmektedirler.


HAREKETLİLİK : Sorun olarak kabul edilen hareketlilik  genellikle amaca yönelik olmamasıyla normal bir hareketlilikten ayırt edilebilir. Çocuk oturduğu yerde kıpır kıpır olabilir veya motor takılmış gibi hareket edebilir veya düz duvara tırmanırcasına hareketli olabilir.


DÜRTÜSELLİK: Sırasını bekleyememe, konuşurken söz kesme, düşünmeden hareket etme dürtüsellik örnekleridir. Ayrıca bu çocuklar oyun ve okul kurallarına uymakta güçlük çekerler.
Dürtüselliklerinden dolayı davranışları istemeden yaparlar. Bu nedenle de sıklıkla arkasından pişmanlık ve üzüntü duygusu yaşarlar. Bunlarla birlikte çocuk ailesi ve öğretmenleriyle iletişim sorunları yaşamaya başlar. Öğrenme sorunları, davranım bozuklukları, kaygı bozuklukları eşlik edebilir.


Yapılabilecekler;

Çocuğunuzun yapamadıklarını görüp onu devamlı uyarmaktansa yapabildiklerini görüp onu övün. Böylece öncelikle iletişim kuvvetlensin.  Bundan sonraki adımınızda  evde oynayabileceğiniz klasik kelime oyunları (sırasıyla nesnelerin adını söyleme, verilen harf ile başlayan hayvan, meyva ya da eşya ismi söyleme), hafıza kartları ile eşini bulma, bir yerdeki eksik nesneyi söyleme ya da fazla nesneyi söyleme gibi alıştırmalar yapılabilir. Böylece günlük yaşamda da dikkatini arttırabilirsiniz. Önemli olan burada her defasında kelime sayısını arttırmak ya da daha fazla eksik nesne bulmasını sağlamaktır. Başladığı bir oyunu bitirip kaldırmadan başka bir oyuna geçmesine izin vermeyin ki kendini buna göre proglamayı öğrensin. Kuralları oyunların içinde daha kolay öğretebilirsiniz.Oyun süresini günden güne arttırın.  Arabasıyla 3 dakika oynayan çocuk 1 hafta sonra 5 dakika arabayla oynasın. Bunun için ona gerekli yönergeleri verin. Bir şey yapmasını istiyorsanız uzaktan değil yanına gidip göz göze iletişim kurduktan sonra söyleyin. Ona yapabilecekleri ve yapması gerekenler konusunda yol gösterin ve model olun. Bunların yetersiz geldiği durumlarda bir uzmana mutlaka danışın.

Yorumlar