Çocukla Doğru İletişim Kurmak

ÇOCUKLA DOĞRU İLETİŞİM KURMAK

Hayata karşı bakış açınız, tutumunuz, beklentileriniz, ilgileriniz ve en önemlisi iletişim tarzınız çocuklarla aranızdaki ilişkiyi etkilemektedir. Bir çocuk yetiştirirken onunla kuracağınız iletişimin çok büyük önemi vardır. Doğru şekilde iletişim kurarak, ilişkilerinizi kuvvetlendirebilirsiniz. Böylelikle konu ne olursa olsun yaşanacak tüm sıkıntılar atlatılabilir ancak hatalı bir iletişim tarzına sahipseniz en ufak sorunlar bile kaos ortamı yaşanmasına neden olabilir. Bu da ilişkilerin kopmasına neden olacaktır. İlk çocukluk dönemindeki iletişim tarzınızın çocuğun karakteri üzerinde etkili olacağını da unutmamak gerekir. Peki doğru iletişim kurmanın yolları nelerdir? 



İyi bir dinleyiciolmak en önemlisidir. Onu dinliyormuş gibi yapmayın, bunu hemen hisseder. Eğer bir işiniz varsa biraz beklemesini ve birazdan onu dinleyeceğinizi ifade edin.
Göz teması kurarakkonuşun. Bu iletişimin önemli sözsüz ipuçlarından biridir. Bu onun kendisini önemli hissetmesini sağlar. Onunla gerçekten ilgilendiğinizi düşünecektir.
Konuşma başlamadan önce onu kucağınıza alabilir ya da onun mesafesinde oturabilirsiniz. Yukarıdan konuşmanız onun karşısında bir güç olduğunuz imajını yaratabilir.
Söylediklerini anladığınızı belli etmek için onay işaretleri verin. Başınızı sallayabilirsiniz, Onay vermek için “hı hı” diyebilirsiniz.
Diyelim ki haksız olduğu bir konu var. Dinlememek ya da konuyu konuşmamak kötü olacaktır. Mutlaka hatalarını da dinlemelisiniz. Kendi duygularını, düşüncelerini tanımalı ve özgür bir ortamda bunu her zaman söyleme hakkı olduğunu bilmelidir. Kendisini rahatlıkla ifade edebilen bir çocuk kendisine daha çok güvenir.
Yanlış bir davranış yapmış olsa bile ondan bahsederken öncelikle olumlu olan yönlerini vurgulayın. Bu davranışı ile onu sevmenizden bir şey eksilmediğini hissettirmelisiniz. Olumlulardan sonra olumsuz davranışlar nedenleri ile vurgulanmalı ve çözüm için birlikte yeni kararlar alınmalıdır. Örneğin, arkadaşının oyuncağını almaya çalıştı ve tartışma çıktı. Çocuğu yanınıza çağırdınız ve geldi. “Beni dinleyip yanıma gelmene sevindim. Arkadaşının oyuncağını çekiştirerek almaya çalışıyordun. Arkadaşın bundan hoşlanmıyor. Oysa ondan rica edersen belki sana verebilir. Bunu denemeye ne dersin?’ diyebilirsiniz.
Söz verdiğiniz şeylerde kesinlikle geri çekilmeyin. Bu onun size olan güvenini zedeler.
Sorunlarını çözmek için kendisi çaba göstermelidir. Zorlandığı anlarda çözümsel davranmayın sadece ona yol gösterin. Çözümü kendisi bulabildiğini görebilsin.
Ona ait olan sınırları aştığında uyarıda bulunun. Bu uyarılar çocuğu azarlayacak ya da rencide edecek biçimde olmamalıdır. Açıklayıcı bir uyarı, bu davranış sonrasında ondan beklediğiniz davranış biçimi ve kararlı bir tutumla zaten istediğiniz sonucu alabilirsiniz.
Bir çocuk yetiştirirken sabırlı olmak ve karşınızdakinin bir çocuk olduğunun farkında olmak çok önemlidir. Sabırlı olabilmeniz için kendinize de zaman ayırmalı, yaşamdaki yerinizin ve beklentilerinizin daha fazla farkında olmalısınız. Unutmayın; mutlu bir anne-babalar daha mutlu çocuklar yetiştirebilecektir.
Onu sevdiğinizi dile getirmelisiniz. Sevgiyle büyüyen bir çocuk yaşam karşı çok daha güçlü durur. Bir sürü sevgi ifade yolu vardır. Sarılmak, öpmek, okşamak, oyun oynamak, yeni oyuncaklar almak. Çocuğunuzu dinleyip, onunla etkili olarak konuşmak da sevginin bir ifadesidir. Çocuk  kendisiyle ilgilenildiğini dolayısıyla sevildiğini düşünerek mutlu olacaktır.

Yorumlar